Vertrouwen als hoeksteen van een solide samenwerking

Vertrouwen als hoeksteen van een solide samenwerking

Vertrouwen is voor mij essentieel in elk type samenwerking. Zij het nu als vrienden, in het gezin of op de werkvloer. Je wilt immers kunnen bouwen op wat een ander vertelt en belooft. Hoewel dat soms evident lijkt, is dat in de praktijk allerminst zo. Hoe dat komt? De invulling van die vertrouwensband is niet voor iedereen hetzelfde.

Lees meer …

‘Je kunt mij vertrouwen’, het is een zin die makkelijk wordt uitgesproken – zo ook in de bedrijfswereld. Maar is dat wel écht zo? En wat bij een heikele kwestie? Doet de andere wel altijd wat hij/zij belooft?

Het zijn terechte vragen, want iedereen ervaart vertrouwen op een geheel eigen manier. De evidente, maar daarom niet altijd vanzelfsprekende basis om in vertrouwen een langdurige relatie op te kunnen bouwen? Duidelijk en eerlijk communiceren!

 

Definitie van vertrouwen
Oké, vertrouwen is essentieel voor een goede samenwerking. Dat lijkt logisch. Maar hoe laat die veelzijdige term zich nu exact definiëren? Als we allemaal hetzelfde verstaan onder het woord ‘vertrouwen’ kunnen we onszelf immers heel wat teleurstelling – en zelfs woede of verdriet – besparen.

Good old Wikipedia stelt dat de meest gangbare definitie van vertrouwen deze elementen bevat:

  • Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.
  • Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.
  • Verwachting van een persoon dat degene die hij/zij vertrouwt zal handelen op een manier die hem/haar niet zal benadelen, met het risico in een nadelige positie te belanden indien de ander dit vertrouwen schaadt.
  • Zelf niet weten, en zich verlaten op een ander.

 

Dezelfde golflengte
Ik haalde het al meermaals aan, maar het is o-zo-belangrijk: zorg dat je op dezelfde golflengte zit, zowel met je team als met externe partijen! Door op elkaar te vertrouwen, word je immers positief afhankelijk van elkaar.

Praat dus vanaf de start van elke samenwerking over de basiswaarden van je organisatie, over wat jij belangrijk vindt en wat vertrouwen voor jou betekent. Side note: denk eerst goed na waar jij als mens én waar je organisatie voor staat. Zo ga je onderbouwd in gesprek!

Is er in de verkennende fase geen match? Durf daar eerlijk en open over te communiceren. Liever geen relatie aangaan dan tijdens de samenwerking merken dat je vertrouwen onherroepelijk werd beschadigd.

’t Klikt!
Kies je om in vertrouwen samen te werken? Zorg dan dat alle gedrag die belofte versterkt. Ik zie dagelijks teams die mooie resultaten neerzetten doordat ze blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en in elkaars belang handelen.

Helaas komt het omgekeerde ook voor … mensen beloven dingen, maar handelen er niet naar. Het resultaat: een serieuze deuk in het vertrouwen en misschien wel het einde van de samenwerking.

Samen op weg
Wees je dus altijd bewust van je acties en denk na of ze op jouw pad passen. Elke beslissing rolt immers uit naar een volgende en heeft een invloed op de mensen rondom je. Heb je wat hulp nodig bij het uitstippelen van jouw pad of dat van je team? Aarzel niet om mij te contacteren!

 



Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.