09 jul Welke tijdverspiller ga jij nu stoppen?
Kom jij aan het einde van de dag altijd tijd te kort? Heb jij aan het einde van de dag het gevoel dat er bijna niks is gebeurd? Op een dag gaat er veel tijd verloren, omdat we deze niet nuttig besteden. Stel jij aan het einde van de dag jezelf wel eens deze vraag:
WAT HEB IK NU EIGENLIJK GEDAAN VANDAAG?
Dan is het hoog tijd om te kijken hoe jouw eigen werkproces eruit ziet.
Lean werken
Wat betekent Lean? De betekenis van Lean is in het kort te omschrijven als: ‘Leren werken zonder verspillingen’. Vaak wordt er gekeken naar de processen binnen een bedrijf, maar hoe kan je zelf werken zonder verspillingen? Ik heb enkele tijdverspillers op een rijtje gezet en ook de manieren hoe je ermee om kan gaan, zodat jij tijd terug kan winnen.
1.Wat als?
We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: overdenken, urenlang malen, piekeren en situaties over-analyseren. Tot vervelends aan toe. Daarom is het belangrijk dat we gaan kijken naar waarom we ons zoveel zorgen maken. Wat gebeurt er in ons hoofd en hoe kunnen we dit overdenken zo snel mogelijk stoppen? Schrijf alles uit en denk na over een plan B. Er is altijd een oplossing
2.Klagen
Door te stoppen met klagen krijg je veel meer een gevoel van: dit is allemaal het einde van de wereld niet, het is maar wat het is. Je mentaliteit verandert, je staat positiever in het leven. En dat voelt goed.”
Ga op zoek naar oplossingen
In plaats van zinloos te zeuren: zoek een oplossing voor het probleem. Constructiever én beter voor het humeur.
3.Uitstelgedrag
Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden van uitstelgedrag is dat mensen niet in beweging komen. Uitstelgedrag zit dus altijd bij de start. Tip: ga eens maximaal 30 minuten aan de slag met de uitvoering van een next action van jouw taak/ project waar jij uitstelgedrag bij ervaart. Na een half uur mag je stoppen. Zo geraak je stap voor stap in vooruitgang.
4. Perfectionisme
Niets kost zoveel tijd als voortdurend aan één taak werken. Bepaal dus duidelijk vooraf hoeveel tijd je aan een taak wilt besteden. Is de tijd voorbij dan beoordeel je het resultaat (en in de meeste gevallen kan je door naar de volgende taak). Hierin kan je oefenen dat het niet ‘perfect’ hoeft, maar dat ‘goed genoeg’ ook prima is. Pas hierbij ook de 80/20 regel toe: 80% van het resultaat komt voort uit slechts 20% van de inspanning. Naast dat het je veel tijd oplevert, bespaar je ook nog veel energie!
Heb je vragen hierover? Neem contact op. Ik help je graag verder op weg.