Lui zijn is best ok: Het is een uitdaging om samen met zoon of dochter contexten op te zoeken die hun talent prikkelen.

Lui zijn is best ok: Het is een uitdaging om samen met zoon of dochter contexten op te zoeken die hun talent prikkelen.

Veel ouders maken zich zorgen als ze hun kinderen bezig zien.  Urenlang spelletjes spelen op de computer, of languit liggen op de sofa met de benen over de leuning geplooid.  Afstandsbediening in de hand en de gsm in de aanslag.  “Heb je nog huiswerk?” “Nee, zeg ik al voor de tweede keer.” ” Zou je niet eens de tafel afruimen of toch ten minste iets doen?”

Veel ouders beschouwen lummelen of lui gedrag als een probleem.  Ze hebben de angst dat er nooit iets goeds van komt.  Sommigen spelen niet alleen op de bal, maar ook op de man.  Hun kind is lui.  Leraren komen soms tot dezelfde vaststelling.  Ook werkgevers hebben vaak last van wat ze “luie mensen” noemen.

Er bestaan geen luie mensen, wat er wel bestaat zijn:

  • mensen die zich nog niet bewust zijn van hun eigen talent en hun eigen potentieel
  • mensen die nog geen gedrag hebben ontwikkeld of nog niet werden verleid om gedrag te ontwikkelen dat past bij hun talent
  • mensen die nog niet terecht gekomen zijn in een context die een trigger is voor het versneld ontwikkelen van gedrag dat een talent ontplooit

 

Als je als ouders een kind hebt dat vaak lummelt of lui gedrag vertoont, dan is dat een uitdaging om samen met zoon of dochter contexten op te zoeken die het talent wat erin zit te prikkelen.  Voor de leraar is het een uitdaging om een leeromgeving te creëren die voor de jongere stimulerend werkt en om samen met de jongere te zoeken naar een school of een opleiding die bij hem past.  Voor de werkgever is het een signaal dat de medewerker in andere omstandigheden, in een andere rol of op een andere plek wellicht veel meer van zijn potentieel zou kunnen waarmaken.

Een laatste advies voor ouders is trouwens om lui gedrag en lummelen thuis niet noodzakelijk te zien als een probleem. Volgens Peter Adriaenssens, kinderpsychiater kun je lummelen en luieren evengoed zien als een activiteit die voorafgaat aan en gevolgd wordt door een periode van hoge (mentale) activiteit en creativiteit.  “Ouders moeten vooral letten op het gedrag buitenshuis. Want als tieners in de jeugdbeweging of in de klas zich naar behoren gedragen, wat is er dan zo erg aan een kleine luiaard in huis?

(meer lezen: Luk Dewulf – Ik kies voor mijn talent) Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.