Zorg dat je beste mensen loyaal blijven

Zorg dat je beste mensen loyaal blijven

Talentvolle en gemotiveerde werknemers bepalen in belangrijke mate het succes van je onderneming. Het spreekt dan ook voor zich dat je hen graag aan boord houdt. Lees hoe je ervoor zorgt dat je beste mensen loyaal blijven.

Het is altijd vervelend als een goede werknemer ontslag neemt. Het kost je bedrijf veel geld, omdat je dan weer op zoek kan gaan naar een vervanger en deze persoon moet inwerken. Tegelijk neemt de vertrekkende werknemer zijn kennis, ervaring en contacten mee naar de nieuwe werkgever.

Als je goed rekening houdt met de wensen van jouw medewerkers, verklein je de kans op weglopend talent. Het is daarvoor niet voldoende om alleen een concurrerend salaris te bieden. Je moet bijvoorbeeld ook op een open manier communiceren en voldoende waardering en erkenning geven.

Enkele tips:

1. Communiceer op een open manier

Open communicatie draagt bij aan het vertrouwen dat je personeel heeft in jou als werkgever. Daarvoor heb je vaak niet meer nodig dan een goed gesprek. Dat zorgt voor een goed beeld van wat onder je medewerkers leeft, zodat je tijdig kunt inspelen op belangrijke kwesties. Als dit onvoldoende gebeurt, zal de ontevredenheid onder je team toenemen. Dit leidt uiteindelijk tot het vertrek van medewerkers.

Hoe doe je dat?

  • Functioneringsgesprek: Het functioneringsgesprek is een open en gelijkwaardig gesprek tussen de leidinggevende en de medewerker. Als je dit gesprek regelmatig houdt, verbeter je de onderlinge samenwerking.
  • Exitgesprek: Een exitgesprek houd je met een vertrekkende werknemer. Dan is het eigenlijk al te laat, omdat je deze werknemer toch al kwijt bent. Toch kun je leren uit dit gesprek en voorkomen dat nog meer mensen ervandoor gaan.

 

2. Bied leuk en uitdagend werk

Leuk en uitdagend werk geeft je beste werknemers een goede reden om te blijven. Met leuke klusjes motiveer je hen extra en spoor je anderen aan om net zo goed hun best te doen. Zorg er wel voor dat je hen voldoende ruimte biedt om werkzaamheden zelfstandig in te vullen. Als je taken niet kunt loslaten en je medewerkers voortdurend achter de vodden zit, dan bederf je juist het werkplezier.

Hoe doe je dat?

  • Delegeren: Door het delegeren van taken zorg je voor uitdagend werk. De toegenomen verantwoordelijkheid leidt bij je werknemers tot een hogere motivatie, waardoor de kans dat iemand vertrekt veel kleiner is.
  • Jobcrafting: Bij jobcrafting geef je medewerkers de vrijheid om zelf aan hun baan te sleutelen. Met enkele kleine aanpassingen kan iemand zijn baan vaak al stukken leuker en uitdagender maken.

 

3. Geef waardering en erkenning

Je medewerkers hebben graag het gevoel dat hun dagelijkse inspanningen ertoe doen. Dat gevoel krijgen zij als je hun prestaties voldoende erkent en waardeert. Jouw waardering en erkenning kun je op een groot aantal manieren laten blijken. Bijvoorbeeld door successen te vieren of complimenten te geven waar ze op hun plek zijn. Hoewel dit erg effectief is, wordt het door veel werkgevers onvoldoende benut.

Hoe doe je dat?

  • Geld of vrije tijd: Dit is de traditionele manier om waardering en erkenning te geven. Je geeft dan een bonus of loonsverhoging vanwege het behalen van successen. Ook kun je iemand een paar uur eerder naar huis laten gaan.
  • Persoonlijk cadeautje: Een persoonlijk cadeautje wordt altijd gewaardeerd. Denk aan concertkaartjes voor iemands favoriete artiest of het aanbieden van een niet-werkgerelateerde cursus.

 

4. Stimuleer groei en ontwikkeling

Iedereen werkt graag aan zijn groei en ontwikkeling. Dit is dan ook een effectieve methode om goede medewerkers te binden en te boeien. Als je binnen je huidige functie al je capaciteiten kunt inzetten, is er namelijk weinig reden om naar een andere baan uit te kijken. Omdat deze mogelijkheden lang niet overal worden benut, kun je jouw bedrijf hiermee prima onderscheiden van de rest.

Hoe doe je dat?

  • Opleiding of training: Dit is de meest voor de hand liggende manier om groei en ontwikkeling te stimuleren. Verzeker je er wel van dat het zinvol is en daadwerkelijk iets oplevert.
  • Alternatieve opties: Er staan ook een hoop alternatieve mogelijkheden tot je beschikking, zoals het wisselen van functie of taak. Deze zijn makkelijk toe te passen tegen relatief lage kosten.

 

5. Ondersteun de werk-privébalans

Steeds meer werknemers worstelen met hun werk-privébalans.  Dat geldt helemaal voor het groepje medewerkers dat een tandje harder werkt dan de rest. Met speciale voorzieningen zorg je ervoor dat zij beter hun werk kunnen doen. Dit voorkomt niet alleen ontevredenheid onder je team, maar verkleint ook de kans dat zij overspannen raken.

Hoe doe je dat?

  • Flexibele werktijden: Hiermee kunnen werknemers hun werktijden beter afstemmen op belangrijke verplichtingen in de privésfeer, zoals het wegbrengen en ophalen van schoolgaande kinderen.
  • Extra faciliteiten: Naast de wettelijke vakantieregelingen heb je de mogelijkheid om extra faciliteiten aan te bieden, zoals langer verlof. Ook kun je de hoge kosten van kinderopvang verlichten met een financiële bijdrage.

 

Veel SUCCES!!nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands