Vijf tips voor een kwalitatief netwerk

Vijf tips voor een kwalitatief netwerk

Elke dag een beetje netwerken … het ligt in mijn natuur. Ik hou ervan om contacten te leggen en langdurige relaties op te bouwen. Het geeft me energie en ik kan terugvallen op veel verschillende mensen. Maar hoe begin je met netwerken? En hoe leg je authentieke connecties? Ik geef je graag enkele tips!

Lees meer …

Ik krijg regelmatig de vraag: “Els, met jouw groot netwerk, kan je mij iemand aanraden voor X, Y of Z?”. Quasi altijd kan ik volmondig “ja” antwoorden, en dat vind ik fantastisch. Ik help graag mensen en kan dat ook doen doordat ik jaren aan mijn eigen netwerk heb gebouwd. Mensen leren kennen, contacten onderhouden, … het is intensief, maar ik doe het met plezier en haal er bovendien veel energie uit!

Netwerken kan overal
Netwerken gaat voor mij heel breed. Uiteraard zijn er de georganiseerde businessevents, maar ook op reis, tijdens een avondje uit of zelfs aan de schoolpoort valt er te netwerken. Zo ging ik de eerste maanden van 2023 al op duikreis, woonde ik nieuwjaarsrecepties en evenementen bij, quizde ik met de ouderraad en kraakte ik de Code van Coppens met de kids. Family first, aangevuld met werk en plezier vormen voor mij het perfecte netwerk in balans.

Waarom netwerken?
Doe het in de eerste plaats voor jezelf! Netwerken gaat immers enkel vlot als je oprecht contacten wilt leggen en tijd wilt investeren in mensen. Op die manier brengt kwalitatief netwerken heel wat voordelen:

 • De beste kansen gaan meestal rond in het eigen netwerk. Opdrachten, vacatures, nieuwe producten, services of klanten, … negen van de tien keer wordt hierover eerst binnen het eigen netwerk gecommuniceerd.
 • Sharing is caring geldt absoluut binnen netwerking! Dankzij de sterke vertrouwensband helpen mensen in een netwerk elkaar om doelen te bereiken.
 • Eens contacten zijn gelegd, moet je ze onderhouden! Zo versterk je de band en kun je wellicht een beroep doen op iemand uit je netwerk wanneer je hulp nodig hebt.
 • Je netwerk is dé bron bij uitstek om je geest te verruimen. Je doet frisse ideeën op en gaat zaken vanuit nieuwe perspectieven bekijken.


Netwerken voor beginners (en gevorderden)
Ben je na het lezen van die troeven gewonnen voor het idee van netwerken? Ik geef je graag enkele tips vanuit mijn ervaring. Ook de geoefende netwerker kan er misschien nog wat van opsteken!

 • Voorbereiding is alles
  Ga je naar een zakelijk evenement? Vraag op voorhand een deelnemerslijst en bepaal met wie je graag een gesprek wilt aanknopen. Doe de nodige research over hun activiteiten, denk na over geschikte gespreksonderwerpen en vergeet ook niet om je eigen boodschap op punt te zetten!
 • Stel de juiste vragen
  Toon interesse in je gesprekspartner door vragen te stellen. Durf ook door te vragen, het getuigt van een scherpe geest. Bovendien kom je zelf interessanter over door veel interesse te tonen. Misschien ironisch, maar absoluut waar!
 • Luister actief
  Goed luisteren is je hele leven lang belangrijk, maar bij netwerken is het echt cruciaal! Luister naar wat de andere vertelt, leef je in en wees geduldig. Het is dé manier om de juiste informatie op te pikken – zeker als je die juiste vragen uit tip 2 stelt!
 • Zet de tweede stap
  Geef vervolg aan aangename ontmoetingen. Stuur een persoonlijk contactverzoek via LinkedIn of stuur een kort mailtje om nog even terug in beeld te komen.
 • Positieve mindset
  Een glimlach doet wonderen! Een positieve benadering getuigt van jouw opbouwende ingesteldheid. Smile 😊!

 

Bovenstaande aandachtspunten zijn cruciaal om een goed netwerk uit te bouwen. Ik pas ze steeds toe en pluk er elke dag opnieuw de vruchten van!

Wil je ook kunnen terugvallen op een betrouwbaar netwerk? Maar weet je niet goed hoe je jouw boodschap kunt overbrengen? Contacteer me om even te sparren! Wie weet worden we dan ook een vaste waarde in elkaars netwerk!

 Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.