5 x slim omgaan met tijd

5 x slim omgaan met tijd

“Ik heb geen tijd!” “Heb je wat tijd voor mij?” “Ik wil meer tijd voor mezelf!” Vandaag de dag lijken we altijd tijd te kort te hebben. Maar is dat wel echt zo? Slimmer omgaan met je dagelijkse 24 uur kan je een enorme stap vooruithelpen. Neem gerust even de tijd om mijn tips te lezen en boek straks een mooie tijdwinst, op het werk én voor jezelf!

Lees meer …

Hoe wil je jouw tijd invullen? Dit is de basisvraag waarbij alles begint. Misschien wil je meer leuke dingen kunnen doen met je kinderen? Of wil je af van die ellenlange vergaderingen die niets opbrengen? Ook tijd kunnen nemen om eindelijk de krant te lezen of gezellig te sporten mag absoluut op je prioriteitenlijstje staan!

Om tijd te kunnen vrijmaken, moet je nagaan hoe je jouw tijd tot op vandaag invult. Stel jouw tijdsbesteding gerust in vraag. Is dit wel wat ik wil? Voel ik me nuttig? En behaal ik de doelen die ik zelf vooropstel? Grofweg zijn er vijf categorieën waarin je tijd kunt verliezen – of winnen natuurlijk!

  1. Tijd om je werk te organiseren

Help jij je collega’s vaak om hun taken te volbrengen? Dat is erg vriendelijk, maar gaat meestal ten koste van je eigen werk én tijd. Stel daarom een dagplanning op voor jezelf en blijf er trouw aan. Zo ben je niet alleen productief, je houdt nog wat tijd over voor iets wat je zelf wil doen. Zeg dus gerust eens ‘nee’ op vragen die niets met jouw eigen werk te maken hebben.

  1. Tijd om na te denken – of te overdenken

Door de drukte van de dag heb je misschien geen tijd om echt na te denken over een beslissing? Het gevolg: de situatie blijft door je hoofd spoken en je gaat piekeren. Durf daarom tijd vrijmaken en stel het even als prioriteit om die knoop door te hakken. Dus: telefoon aan de kant, laptop dicht en ga ervoor! Je zal zien dat het bevrijdend werkt en dat je aan het einde van de rit veel productiever zal zijn. Hallo, tijdwinst!

  1. Tijd om een lead binnen te halen

Een lead omzetten in een klant … het is soms een werk van lange adem. Want je wil de persoon in kwestie wel tijd geven om na te denken, maar hoe lang is te lang? Bij te lang loert piekeren immers weer om de hoek.

Durf daarom je lead bij de hand te nemen en geef hem een duwtje in de goede richting. Want ook jouw tijd is kostbaar! Als je deze deal sluit, kan je overgaan tot een volgende taak. Of je kan het laten aanslepen en tijd verspillen. Durf het aan om de deal af te ronden of de beslissing te nemen om niet langer tijd te investeren in iets wat waarschijnlijk toch niet zal lukken. Want ook dat is durven kiezen om je eigen tijd te optimaliseren!

  1. Tijd die je spendeert aan meetings

Die eindeloze vergaderingen waarin nooit écht iets beslist wordt en het even vaak over koetjes en kalfjes gaat dan over het echte werk … ben je ze ook liever kwijt dan rijk? Snap ik! Toch is het belangrijk om tijd te nemen om te verbinden met klanten en collega’s en om belangrijke agendapunten te bespreken. Iemand aanstellen die de meeting begeleidt, kan hierbij helpen. Zo hou je het samen kort en bondig en krijgen essentiële issues voorrang.

  1. Tijd voor jezelf

Last but definitely not least: durf tijd te nemen voor jezelf. Plan je agenda zodat je kunt sporten, terrasjes doen, genieten van me-time, … Kortom, om te doen wat jou gelukkig maakt. Want het is pas als je goed zorgt voor jezelf, dat je er voor anderen kunt zijn. Jezelf af en toe op de eerste plaats zetten mag – of beter: moet!

 

Ik weet het, goed time management blijft een uitdaging. Maar door je agenda strakker af te bakenen en af toe eens ‘nee’ te durven zeggen, kom je al een heel eind. Heb je toch nood aan wat extra sturing? Dan help ik graag tijdens een coachingstraject. Contacteer me gerust. Ik neem met plezier de tijd om je te helpen!

 

 Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.