“Netwerker, coach én sparringpartner, dat had ik nog nooit in één persoon gevonden.”

Voormalige CEO Vanden Broele Productions versneld ingewerkt

Februari 2020

Vanden Broele Group in Brugge heeft een stevige traditie, die teruggaat tot 1957. Maar de wereld rondom is niet stil blijven staan. Het bedrijf trok begin 2019 voor de afdeling Productions een nieuwe CEO aan om meer toegevoegde waarde te creëren. Zijn gebrek aan ervaring in de grafische wereld vormde geen bezwaar, maar moet integendeel voor een frisse blik zorgen. Els maakte hem in sneltempo wegwijs in de sector. “Zij is écht wel ‘Something Els’. ’t Is letterlijk iets ánders. Veel business coaches werken vooral cijfermatig, maar bij haar ligt de nadruk op het menselijke. Dat is iets wat weinigen kunnen,” vertelt Dieter Dumolin.

 

 

Vanden Broele Productions evolueerde door de jaren heen van louter een bestuursdrukkerij tot de multifunctionele speler van vandaag. Drukwerk en communicatieopdrachten vormen een belangrijk deel van de activiteiten, maar het bedrijf is ook marktleider in de productie van trouwboekjes in België. Daarnaast wordt ook volop ingezet op digitale archivering en helpt de Vanden Broele Group bij de organisatie van verkiezingen in ons land, zowel op analoog (papieren stemformulieren, inrichting van stemlokalen) als op digitaal vlak (software). “Door de digitalisering is de grafische wereld in volle verandering,” vertelt Dieter Dumolin. “Onze focus ligt vandaag op innovatie in het leder en in de scanopdrachten, en zoeken naar toegevoegde waarde in de drukwerkactiviteiten. Omdat ik uit een heel andere sector kom, was het voor mij belangrijk om zo snel mogelijk ‘mee’ te zijn met hoe de grafische sector in mekaar zit. Dit is dus echt wel een groeitraject voor mij.” 

 

Introductie in grafisch netwerk

“Tegelijk zit ik met het bedrijf ook meteen in een transformatieproces. Om voor een nieuw elan te kunnen zorgen, heb ik zélf iemand nodig die het licht ziet en het mij kan laten zien. Els heeft mij geïntroduceerd in de grafische wereld. Veel mensen hebben een LinkedIN-netwerk, maar doen daar weinig functioneels mee. Als je echter met Els op een beurs of netwerkevent rondloopt, moet je niet verwonderd zijn dat je geen drie meter vooruitgeraakt omdat ze daar iedereen echt ként.” (lacht) “Zo bracht ze me met de juiste personen in contact en deed ik als ondernemer snel kennis op, ook over de concullega’s. Ze doet dat bovendien op een erg mensgerichte manier, wat weinigen kunnen. Door de juiste mensen met de juiste noden mekaar te laten vinden, maakt ze iedereen sterker. Eigenlijk is ze een inspirator.”

 

Helikopterblik

“Daarnaast is Els iemand die het DNA van een bedrijf snel doorgrondt én een heel grote kennis heeft van de grafische sector. Ze ziet snel de gevaren en de mogelijkheden en begrijpt de trends die wij zelf niet onmiddellijk zien of die niet in de vakliteratuur staan. Dat is goud waard voor ons bedrijf. Els is echter niet de persoon die in de diepte gaat duiken om concrete processen om te turnen. Haar sterkte is haar helikopterblik. Ze heeft een visie op strategisch vlak, en kan die ook uitdragen binnen de organisatie, bijna als een echte ‘medeondernemer’. Hiërarchie of een machtspositie heeft ze niet nodig om dingen te verwezenlijken, maar ze hecht veel belang aan een goeie sfeer en ze heeft een heel groot EQ. Ze geniet ervan om mensen in de goeie richting te coachen en doet dat op een heel energieke manier. Netwerker, coach én sparringpartner, dat had ik nog nooit in één persoon gevonden. Bovendien sluit haar aanpak aan bij onze bedrijfswaarde ‘we own’: als je iets aan haar geeft, wordt het ook meteen aangepakt en uitgevoerd.”

 

Maakt zichzelf overbodig

“In het begin kwam Els hier drie volle dagen per week. Momenteel zitten we aan een halve dag en heel frequente telefonische contacten. Zo blijven we met rasse schreden vooruit gaan. Els is niet iemand die zich vastklampt aan een organisatie. Als het vooropgestelde doel bereikt is, maakt ze opnieuw plaats. Maar we zullen sowieso contact blijven houden, omdat we de meerwaarde voelen. Els is voor mij de verbindende factor tussen de buitenwereld en de binnenkant van ons bedrijf. Als ik mijn carrière ooit nog opnieuw over een totaal andere boeg zou gooien, zou ik ongetwijfeld opnieuw iemand als Els zoeken die me wegwijs kan maken in het kluwen van die sector.”

 

Vanden Broele – Dieter Dumolin

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.