“Els is iemand die voor ons deuren opent.”

Proactieve marketingaanpak maakt Consultes zichtbaarder in de markt

 

Professionaliteit, zowel op het vlak van dienstverlening als wat de uitstraling betreft, is voor Consultes vanaf de oprichting een sleutelfactor geweest. Een recente groeisprong vroeg echter ook om een proactievere en professionelere marketingaanpak. “We wilden als bedrijf meer zichtbaar zijn, en daar heeft Els voor gezorgd. Als we nu ergens gaan, kénnen de mensen ons,” vertellen Pascal Herman en Peggy Clerick.

 

 

 

Griet Buyck ging in 2007 na 15 jaar in de sector als zelfstandig milieuconsulente van start. “Omdat een aantal klanten op hun beurt sterk groeiden, besliste ze om mee te groeien,” vertelt Pascal. “Consultes had al snel enkele deskundige medewerkers in dienst en een brandingbureau zorgde ervoor dat alles professioneel oogde.” Peggy was zich als bouwkundig ingenieur gaan specialiseren in preventie en milieu in de bedrijfswereld. “Omdat Consultes steeds meer vragen rond preventie kreeg, bundelden we vanaf 2011 onze krachten. Zo kunnen we onze klanten een brede dienstverlening aanbieden, van advies over concrete begeleiding tot opleidingen. Vandaag werken we met 25 medewerkers vanuit Zwevegem, Gent en Antwerpen. Door die snelle groei bouwde ik mijn activiteiten als bouwkundig ingenieur in een architectenbureau een stuk af om de financiën, hr, marketing van Consultes op mij te kunnen nemen. Griet en Peggy staan in voor de operationele leiding over enerzijds milieu en anderzijds preventie.”

 

Marketing en sales op punt zetten

“Ik ken Els al meer dan 10 jaar. Met haar commerciële flair, haar uitbundigheid en haar netwerkcapaciteiten, is ze compleet wat wij niét zijn.” (lacht) “Om op commercieel vlak sterker te staan en meer zichtbaar te worden, schakelden we haar in. In 2018 maakten we een marketingplan op dat we verder blijven aanvullen en consequent uitvoeren, van aanwezigheid op beurzen tot communicatie via sociale media.” “Wat wel eigen is aan Consultes, is dat wij onze klanten moeten overtuigen met onze inhoudelijke kennis, niet met een commercieel praatje,” vult Peggy aan. “Maar Els zorgt ervoor dat bedrijven ons kennen en dat er deuren worden geopend. Op beurzen bijvoorbeeld heeft zij er geen enkele moeite mee om spontaan mensen aan te spreken en op onze stand te introduceren, waarna wij dan inhoudelijk ons verhaal kunnen doen. Zij stelt vragen waar wij nooit zouden opkomen omdat we te téchnisch ingesteld zijn. Ze kan persoonlijk en menselijk babbelen, terwijl het toch nog altijd op een zakelijk niveau is.” 

Pascal: “Ook naar introverte klanten toe slaat ze bruggen. Als ik alleen op klantenbezoek zou gaan, sta ik bij zo iemand na 10 minuten terug buiten. Met Els erbij duurt het gesprek al vlug een uur. Zo heeft die klant ons weer gezien en blijven de banden gesmeed. Ze blijft ook contact houden met ‘slapende’ klanten en zorgt voor een actieve opvolging van onze offertes waardoor de bestellingen sneller binnenkomen. Daarnaast maakt ze ook onze nieuwsmailings, komt met gadgets en nieuwjaarscadeaus op de proppen en zet marketingacties op. Het zijn allemaal kleine zaken die samen een groot verschil maken.”

 

Brede kijk – grote flexibiliteit

“Wij hebben geen full time job voor iemand als Els, maar net daarin zit de win-win. Omdat ze met enorm veel ondernemers in contact komt, heeft ze een heel brede kijk op ondernemerschap en biedt ze ons veel meer dan het louter commerciële. Zo kunnen we ook bij haar terecht met advies over personeelszaken en hielp ze ons met een subsidiedossier om aan innovatie te kunnen doen. Ze heeft bovendien ook een enorm netwerk waarin ze haar vragen kan voorleggen of zaken aftoetsen. En ze is enorm flexibel. Je kunt eigenlijk altijd op haar rekenen.”

“Mensen waarmee we samenwerken, moeten goed in onze groep passen. Els wordt hier echt als één van ons beschouwd, ook al is ze hier maar enkele halve dagen per week. Het is een heel aangename om in de groep te hebben. Bovendien heeft ze een flair die ook wat sfeer brengt in ons bureau. Onze medewerkers zijn vooral technisch geschoolde mensen die niet echt commercieel aangelegd zijn maar Els hóór je – met haar hakken – letterlijk rondlopen.” (lacht) “Dat maakt het plezant. Ze is op alle gebied een serieuze meerwaarde voor ons.

 

Consultes – Pascal Herman + Peggy Clerick

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.